Houtbewerking

De kunst van het frezen.

Door Emiel Duhayon / 06 mei 2021

fre·zen (freesde, heeft gefreesd) uitboren met een frees. frees (de; v(m); meervoud: frezen) werktuig waarmee je lengtegroeven boort. Frezen, de bewerking die essentieel is bij elke houtbewerker. Manueel tot grote CNC machines, horizontaal of verticaal, elke houtbewerker komt ooit wel in contact met het werkwoord frezen.

fre·zen (freesde, heeft gefreesd) uitboren met een frees

frees (de; v(m); meervoud: frezen) werktuig waarmee je lengtegroeven boort

Frezen, de bewerking die essentieel is bij elke houtbewerker. Manueel tot grote CNC machines, horizontaal of verticaal, elke houtbewerker komt ooit wel in contact met het werkwoord frezen.

Zoveel verschillende machinale freesbewerkingen: we denken bijvoorbeeld aan: voeg of sponningfrezen, verlijmfrezen, groeffrezen, bossingfrezen, profielfrezen,…

Sponningfrezen
De “simpelste” frezen zijn de sponningfrezen, deze frezen gewoon een stuk uit het hout.
Voegfrezen, gebruikt bij kantenlijmers, zijn meestal gemaakt uit diamant en zorgen dat alle overbodige houtresten verwijderd zijn zodat de kant mooi aan de plaat kan gelijmd worden.

Verlijmfrees

Verlijmfrezen zorgen ervoor dat met smalle diepe groeven een  oppervlakte beter verlijmt kan worden. Deze groeven vormen een grotere oppervlakte om zo makkelijker stukken aan elkaar  te lijmen. Het meeste bekende is een verstek-verlijmfrezen om iets in verstek aan elkaar te lijmen.
Verstek

Om groeven of sleuven te trekken in platen gebruiken we, de naam zegt het zelf, groeffrezen.

Bossingfrezen gebruiken we om de afgeplakte platen van een binnendeur te frezen.

Ten laatste gebruiken vele houtbewerkers universele freeskopen. Op deze freeskoppen kan je een heel gamma aan profielmessen installeren. Dit dient bijvoorbeeld profielen in kozijnen te frezen.

Profielmes

Eens we beginnen met het frezen van ramen en deuren werken we met grote freesgarnituren. Dit om heel makkelijk de verschillende verbindingen in ramen te frezen.

 

Verdekte zwaluwstaartverbinding              Volledig verdekte zwaluwstaartverbinding

We mogen natuurlijk ook niet het manuele labeur vergeten in de houtbewerking. Het mooiste voorbeeld hiervan is de zwaluwstaartverbinding. Deze verbinding is één de meest complexe en kan veel belasting verdragen. Nog complexer is de verdekte of de volledig verdekte zwaluwstaart verbinding.

 

Zwaluwstaartverbinding: de vrees van velen.

Je kan volledig de mist ingaan.

Zwaluwstaart volledig verkeerd

 

Je meet het goed, maar de bewerking gaat volledig verkeerd. 

Zwaluwstaart bewerking verkeerd

 

De bewerking is goed, maar je mist in het meten.

Zwaluwstaart meten verkeerd

Je meet het goed, de bewerking is geslaagd, alles past en je denkt dat je eindelijke de top van de houtbewerking hebt bereikt. 

Zwaluwstaart goed

 

Maar dan zie je dit en dan weet je dat je nog een lange weg te gaan hebt.

Zwaluwstaart perfect

Ook wil ik jullie dit onderstaand filmpje niet laten ontgaan. De Japanners zijn ervoor gekend om prachtige verbindingen te maken in hout.
In onderstaand filmpje kan je dit heel goed zien. Niet raar dat hun tempels na zovele jaren nog steeds rechtstaan.

Als jullie willen opscheppen met jullie creaties, verras ons gerust met de mooiste houtverbindingen en stuur die door naar emiel@dbs-machines.be